Schack hör till ett av de mest respekterade spelen och räknas till spelfamiljen brädspel där slumpen inte påverkar. Det är ett strategispel på allra högsta nivå och ett parti i schack kan ta åtskilliga timmar – till och med dagar. Man tävlar numera i schack på hög nivå och spelföreningen ingår under riksidrottsförbundet i Sverige.

Schack har ett något oklart ursprung och många av de högkulturella länderna runt medelhavet hävdar att de har ursprunget till schack i sina speltraditioner. Rent generellt brukar man säga att spelet har indo-iranskt ursprung och spreds till Europa via Ryssland. En annan teori är att det kommer från den japanska varianten av schack – Shogi.

Spelbräde, spelpjäser och spelets mening

Brädet i schack är kvadratiskt och består av åtta gånger åtta rutor, färgade i mörka och ljusa rutor. Detta kallas numera för schackmönster eller schackrutigt. Det finns 16 spelpjäser i vardera färgen som består av bönder, löpare, torn, häst, dam och kung. Ofta är spelpjäserna vackert snidade och skurna i olika material.

De olika spelpjäserna har olika möjligheter att ta sig fram på spelplanen och detta gör varianterna i spelet och dragen näst intill oändliga. Själva grundidén i spelet är att en av spelarna med strategiska drag får motståndaren att blotta sin kung och hamna i en så kallad schackmatt, vilket innebär vinst.

Kända schackspelare och partier

I modern tid har schack som sport och prestation fått ett uppsving. Idag har vi den kända unga norske schackspelaren Magnus Carlsen som har gett en nordisk touch på schackspelandet och inte på många år har så många ungdomar hittat in i schackföreningar runt om i landet. Innan Magnus Carlsen slog igenom var dominansen rysk.

Vem minns inte de långa och krävande matcherna mellan de två ryska dominanterna Karpov och Kasparov? Även om sporten schack inte hade intresserat allmänheten innan dess, så blev spänning, frustration, kompetens och schackets strategiska uppbyggnad väldigt tydlig när dessa två spelare möttes. En stor del av schackspelets moderna utveckling grundades i spelet mellan dessa herrar.

You may also Like