Brädspel kallas de typer av spel där man spelar två eller flera personer och spelet består av ett ”bräde” av något slag. Alltså en spelplan som man oftast lägger på ett bord eller på golvet där det är platt. Man kallar även ofta dessa spel för sällskapsspel och spelare kan vinna både genom tur och genom skicklighet samt kunskap om spelets uppbyggnad.Brädspel har förekommit i historien sedan långt tillbaka i tiden. Redan i romarriket spelade man olika former av brädspel så som schack till exempel, som är ett av våra äldsta brädspel. Det kräver en enorm skicklighet och begåvning. När man pratar om det första moderna brädspelet som tillverkades så brukar man oftast nämna Monopol, som utvecklades redan på 1930-talet.

Schack

Det mycket kända och historiska brädspelet schack tros ha grundats i Indien någon gång kring 500-talet, men det äldsta schackpjäserna som har hittats i arkeologiska utgrävningar har grävts fram i Iran, eller i det som en gång var Persien. Därför pratar man oftast om att perserna var de som uppfann schackspelet. Ordet ”schack” kommer dessutom från ordet ”sha” som på persiska betyder kung.

Monopol

Det än idag mycket populära spelet ”Monopol” lanserades år 1935 av The Parker Brothers. Men den ursprungliga versionen av spelet som Elisabeth Magie utvecklade år 1904 är inte riktigt detsamma som det spel som det vi spelar idag. Det monopol vi känner till hade alltså en annan grund innan Parker Brothers utvecklade spelet 1935. Spelet hette The Landlord´s game, när Elisabeth Magie tog patentet.

Risk

Risk är ett brädspel som består av en världskarta och två till fem spelare. Varje spelare kontrollerar var sin armé, och spelet går ut på att man ska försöka ta över världen med hjälp av sin armé. Kontinent för kontinent. Spelet lanserades i Frankrike år 1957 och år 1959 i USA. Det finns många olika kända strategier för att lyckas vinna spelet.